martes, 10 de abril de 2007

Dos gurus d'internet impulsen un codi ètic en els blocs

Si no fos perquè la iniciativa ve de qui ve, hauria provocat moltes més queixes al ciberespai. Però Tom O’Reilly (el creador del concepte de Web 2.0) i Jimmy Wales (el responsable de l’enciclopèdia on line Viquipèdia) es mereixen almenys el benefici del dubte per part del defensors a ultrança de la llibertat sense límits a internet. Tots dos han llançat el debat de crear un codi de conducta en els blogs per evitar insults, la difusió de falses notícies i altres xacres del nou periodisme ciutadà i fins i tot han penjat un codi de conducta per obrir la idea a l’aportació dels internautes (radar.oreilly.com i blog-ging.wikia.com/wiki/BCC).
Segons O’Reilly, l’objectiu del que denomina Codi de Conducta del Blocaire és contribuir a crear una “cultura que incentivi tant l’expressió personal com la conversa constructiva”. Per això, els dos gurus proposen que els blocaires assumeixin la responsabilitat del que escriuen i dels comentaris que els seus lectors pengen a la pàgina personal. Aquesta mesura comporta esborrar “contingut inacceptable”, cosa que inclouria insults, amenaces, calúmnies i material que vulneri els drets d’autor, l’obligació de confidencialitat i el dret a la intimitat.
O’Reilly i Wales afegeixen altres normes de conducta: no publicar res que no es diria en persona, respondre en privat per e-meil abans que públicament a la xarxa si hi ha conflicte, prendre partit quan algú és atacat de manera injusta, no permetre els comentaris anònims (almenys hi ha d’haver una adreça de correu real) i no animar mitjançant la confrontació aquells que tenen com a única intenció al participar en un bloc provocar (coneguts com a trolls a la xarxa)
En la versió del codi Viquipèdia, oberta a les aportacions de qualsevol persona, es proposa que en cas d’amenaces i calúmnies el blocaire col·labori amb la justícia per perseguir l’infractor si ha comès un delicte, i una altra aportació indica que els servidors que acullen els ciberdiaris han d’assumir la responsabilitat per l’actitud dels seus clients. A més a més, O’Reilly i Wales proposen la creació de logotips reconeguts universalment que adverteixin els cibernautes que la pàgina personal per la qual naveguen subscriu o no aquest codi de conducta, amb la finalitat d’evitar acusacions de censura. El codi, en les versions més estrictes, obligaria els blocaires a confirmar el que publiquen amb segones fonts.
El debat, com era previsible, ha corregut com la pólvora per la xarxa. I ha trobat tant partidaris com detractors. Els primers diuen que estan farts d’insults, veritats a mitges i mentides senceres que es propaguen ràpidament i que minen la credibilitat dels que es prenen seriosament la seva tasca de blocaires. Els segons s’escandalitzen pel concepte de “contingut inacceptable” i les seves fronteres poc definides, i hi ha qui acusa als autors de burocratitzar internet i de voler convertir els blocs en mitjans de comunicació tan censurats o autocensurats com els tradicionals.
Segons Technorati, una companyia que elabora un índex de blocs, existeixen 70 milions de pàgines personals i cada dia s’afegeixen 1,4 milions d’entrades. La proposta llançada pels autors no sorgeix del no-res. Viquipèdia ja alerta de si el contingut de les entrades de l’enciclopèdia és fiable. I és que després del bomm que han experimentat en molt poc temps, tant les pàgines personals com els espais participatius de la xarxa pateixen una espècie de crisi de creixement en busca de l’únic aspecte en què els mitjans tradicionals segueixen guanyant-los amb claredat (la credibilitat) i de regular el caos sense coartar la llibertat.
Publicat per El Periódico de Catalunya el 10 d’abril del 2007 Autor Joan Cañete Bayle (Washington)

23 comentarios:

Anónimo dijo...

La gallina?

Anónimo dijo...

la proposta que fan no deixa lloc a dubtes: l'administrador del blog podrà borrar el que ell consideri i per tant el que també no li convingui. hem sembla que no m'estic comportant pas com un defensor a ultrança de la llibertat al siberespai, doncs hi ha delictes greus que s'han de perseguir, però d'aquí a borrar lletres o a culpar als autors dels blogs del que altres posin. per altre banda això és una traba en la expansió dels blogs, per que obliga al que el dirigeix a conectar-se de tant en tant per controlar.

ja dic, hi ha delictes al ciberespai que s'hand e castigar en els quals tots estariem d'acord, però en aquesta iniciativa li poso un zero total. és el principi del ciberfeixisme, com si no n'hi hagués prou amb aguantar la cope, la razón i antena 3. el poder sempre s'ha posat gallineta quant veu que se'l pot criticar.

Anónimo dijo...

No se que quiere usted decir con toda esta parrafada sr. grangel. Pero me da la impresión que a usted no le basta controlar el Som-hi, medio controlar el Diari La Torre, si, si, el Diari La Torre. Porque que alguien explique como es que en las ultimas ediciones, el Diari La Torre se ha convertido en portavoz del PSC. Por unas paginas de publicidad del Ayuntamiento a cambio?
Asi que si ya tenemos dos prensas locales, seria la leche controlar los blogs de Torre verdad Grangel?
Pero por suerte eso no es posible. Asi que solo le queda patalear de blog en blog usando el anonimato para descalificar a quien no rece con usted.
Nos veremos el 27 de Mayo ....

Anónimo dijo...

Com que m'han censurat el missatge a Torrebandarra, el blog que fa d'amagat Francesc Mercadé, un exemple de democracia i participacio el posso aquí perquè si us plau me'l publiqueu.
Hi ha un personatge als Simpsons, secundari, com és el cas, que en un capítol es dedica professionalment a estafar els veïns d'Springfield amb el monorail. Calcat.
Francesc Mercadé=Estafador del monorail

Anónimo dijo...

Hola, sóc el del segon post.

pel que fa el post que ha aparegut darrera meu, diria que la critica no és aquesta. Ja hi ha blogs com el "fantasma del castillo" o el "comefantasmas" on hi ha censura, i m'he trobat molts cops que hem censuraven les opinions. Aquest és el problema, si tu vols aprofitar per discutir sobre el Grangel, llavors ets un demagòg que esquiva l'assumpte que tenim sobre la taula.

ninu dijo...

Tinc moltes idees desperdigades pel cap, n'escric unes quantes.

Polítics: Totalment decepcionat amb tots vosaltres, encara no sé a qui es pot votar. El Ciuró és molt bon paio peró no té fusta, la Gasull, bé, no coment, (igual que la Toda). Socialistes, solament salvo la Susana. PP, no existeix. Salort, Octavi, començeu a fer pena: feu un favor al poble i plegueu ja.
Sunyé, no sé, el teu populisme et va bé, per a mí encara ets un misteri.
Els altres, ni els conec (pero em sembla legal el d'Hisenda).

Caldria en primer lloc prohibir que cap d'ells tingués interessos immobiliaris (dona Ripoll, marit Gasull, i els que no sabem). No ens cal mirar a Marbella o Mallorca o al Zaplana, sembla o fa l'efecte que a la Torre també tenim una dosis de corrupció.

És una autèntica aberració enderrocar les dues cases del carrer Nou i les del Freginal. No poden i no tenent dret a canviar la fisonomia del poc que queda de la Torre històrica.

Polítics: de la mateixa manera que hiha Plans Urbanísitcs hauria de fer Plans de Protecció dels pocs Bens Culturals que encara queden.

Polítics: no convertiu la democràcia en una dictadura de 4 anys.

Anónimo dijo...

seria interesante que el sr.grangel explicará el voto en contra sobre la ocion de muntanyas. ¿no creeis que seria un acto democrático?. Si no lo hace por votos al menos que lo haga para el pueblo de Torredembarra. Hay que dar explicaciones políticas sobre vuestra postura y hablar menos de cuentos chinos

Anónimo dijo...

poruncambio.com, el comentarioque se presenta a debate es un comentario aparecido en el Periodico de Cataluña, y si lo cuelgo en mi blog, es a fin de que quien quiera debatirlo, lo haga, yo personalmente no defiendo esa postura de hecho en este blog, solo se censurarán los insultos, y hasta la fecha todavía no se ha censurado nada, prueba de ello es tu comentario.
Por cierto, yo no controlo ningun medio de prensa local, ni publico ni privado.
Sobre los Muntanyans II, a partir del 27 de mayo ya escribire lo que pienso y lo que mucha gente desconoce de las posturas que sobre ese tema de estan tomando por los diversos partidos politicos. Como decia Jordi Pujol, ese tema: Ahora no toca.
Eso es lo que yo pienso, tan valido como lo que pueda pensar cualquier otra persona, opinión que respetare.

rafael dijo...

Querido anónimo, nosotros no censuramos,solamente los que hay insultos, digamosle gordos,toma nota.besitos

Francesc Mercadé dijo...

El demagogo que va colocando post sobre mi en todas partes que diga lo qué se le ha censurado, lo digo porque yo mismo no me he enterado todavia. Borro los insultos como casi todo el mundo, si a eso le llama censura que baje Diós i lo vea. I que conste que vengo a discutir en el blog de Granjel porque me parece un sitio neutral. A ver, qué te he censurado yo? Dilo de una vez o calla para siempre!

Anónimo dijo...

Com que m'han censurat el missatge a Torrebandarra, el blog que fa d'amagat Francesc Mercadé, un exemple de democracia i participacio el posso aquí perquè si us plau me'l publiqueu.
Hi ha un personatge als Simpsons, secundari, com és el cas, que en un capítol es dedica professionalment a estafar els veïns d'Springfield amb el monorail. Calcat.
Francesc Mercadé=Estafador del monorail
més clar aigua!!!

Anónimo dijo...

el bloc de grangel, NEUTRAL. PERMITAMEQUE ME RÍA.

(ese señor no se lee el bloc de grangel o es muy amiguito suyo)

Anónimo dijo...

Tio segueixo sense entendre't, que el que fa el torrebandarra, o feia és l'estafador del monorail queda clar. Ell mateix ho reconeix en el bloc torrebandarra. Però sincerament no sé què pretens amb el comentàri. No l'entenc. Aquell bloc ja no el faig jo tot i que el vaig començar, com sap tothom, no hi ni misteri ni engany, però tio no sé on vols anar a parar. El dia que et desempatxis ja ho sabrem.
Salut!

Anónimo dijo...

Com que m'han censurat el missatge a Torrebandarra, el blog que fa d'amagat Francesc Mercadé, un exemple de democracia i participacio el posso aquí perquè si us plau me'l publiqueu.
Hi ha un personatge als Simpsons, secundari, com és el cas, que en un capítol es dedica professionalment a estafar els veïns d'Springfield amb el monorail. Calcat.
Francesc Mercadé=Estafador del monorail
més clar aigua!!!
més clar aigua!!!
més clar aigua!!!
més clar aigua!!!

Anónimo dijo...

Com que m'han censurat el missatge a Torrebandarra, el blog que fa d'amagat Francesc Mercadé, un exemple de democracia i participacio el posso aquí perquè si us plau me'l publiqueu.
Hi ha un personatge als Simpsons, secundari, com és el cas, que en un capítol es dedica professionalment a estafar els veïns d'Springfield amb el monorail. Calcat.
Francesc Mercadé=Estafador del monorail
més clar aigua!!!
més clar aigua!!!
més clar aigua!!!
més clar aigua!!!

Anónimo dijo...

Vaig voler posar aquest missatge a la web de Torrebandarra:
Com que m'han censurat el missatge a Torrebandarra, el blog que fa d'amagat Francesc Mercadé, un exemple de democracia i participacio el posso aquí perquè si us plau me'l publiqueu.
Hi ha un personatge als Simpsons, secundari, com és el cas, que en un capítol es dedica professionalment a estafar els veïns d'Springfield amb el monorail. Calcat.
Francesc Mercadé=Estafador del monorail
No em van deixar i me'l van esborrar.
Ara resulta que el manipulador d'en Francesc Mercadé no deixa publicar els missatges obertament sinó que els preten censurar. Despres es parla de llibertat d'expresio. Quan el únic que es feia era donar-li una mica del seu xarop. Ver para creer.

Anónimo dijo...

Lamentem que el millor bloc de l'esfera local TORREBANDARRA, hagi decidit tancar les seves portes degut a presions polítiques increiblement desvergonyats.

Humor a la torre R.I.P.

Anónimo dijo...

Amic agreujat, crec que estàs confós, potser m'equivoco, però només comentar-te dues coses: aquest bloc que tú dius no el gestiono jo a hores d'ara, la clau d'accés és a mans d'un grup d'amics que a més ha decidit tancar-lo. En segón lloc que jo sàpiga l'únic que esborren sistemàticament són els insults. Si et van borrar una entrada, era per contenir un insult. Que jo sàpiga el bloc segueix obert a comentaris i no està moderat. Si tens alguna cosa contra ells adreça-t'hi. Però ja et dic, jo no en tinc el control, i a més sóc partidàri de la llibertat d'expressió, amb l'única excepció dels insults.
Salut!

Anónimo dijo...

Moltes gracies a tots plegats, mes o menys confirmeu el fondo del article motiu del debat.
Llogicament el meu blog no pot ser neutral, malgrat tot, es pot escriure el que es vulgui sense faltar a ningu, cosa casi imposible.

Anónimo dijo...

El Diari Costa hoy lleva un articulo sobre los blogs, interesante y en la linea del de los ingleses o americanos esos.

Anónimo dijo...

Em sembla Enric que qualsevol persona "educadeta" sap rebatre qualsevol escrit sense falta a ningú.

En fi si tu cres que es quasi imposible... fes-t'ho mirar.

Anónimo dijo...

Estimado anonimo, estoy de acuerdo, cualquier persona normal, puede rebatir cualquier escrito expresando sus ideas que no tienen que coincidir con las de los demás, pero como se puede comprobar no todo el mundo es normal.
De todas maneras, el tema puede generar procedimientos penales, no contra el autor del escrito, puede dirigirse contra el propietario del blog, ya que se hace eco sin cubrirse como hacen los periodicos por ejemplo, donde no te publican ninguna carta que no contenga los datos personales. El tiempo dira en que termina este tema.

Anónimo dijo...

Cuantas personas "educadetas", hay en la Torre, o mejor, en la red.